Pályainformációs tanácsadók - elektronikus tananyag

Szerző: Novák Kata (Lege Artis)

Elektronikus verzió: dr. Borbély Szilvia

„Siker az, amikor megőrizzük lelkesedésünket,
miközben egyik kudarcból a másikba bukdácsolunk.” (Winston Churchill)

Újrakezdés

Bevezető

A sikeres újrakezdéshez az outplacement nyújtotta támogatás nem újdonság a nyugati országokban. Amerikában az elbocsátottak 70-80%-ának automatikusan jár, hogy korábbi cége 3-6 havi karrier-tanácsadást fizet. Itthon általában azoknak van lehetősége igénybe venni, akik átszervezés vagy munkakör megszűnése miatt vesztették el állásukat.

Az outplacement programok célja, hogy segítse a munkát keresőt, hogy feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit, helyreállítsa megrendült önbizalmát, segítsen reálisan felmérni erősségeit és gyengéit, növelni rugalmasságát és mobilitását. Ezen kívül támogatást nyújt abban, hogy a munkáját elvesztő dolgozó reális képet alakítson ki önmagáról, új célokat határozzon meg, ébren tartsa álláskeresési aktivitását és kidolgozza az álláskeresés stratégiáját. Ennek része a gyakorlati ismeretek elsajátítása, az önéletrajz és a motivációs levél megírása. Bár az emberek tagadják, hisznek a csodákban. Az első csoda az, hogy nem bocsátják el. Ha ez mégis bekövetkezik, a második csodában kezdenek hinni, majd csak történik valami. E mögött a gondolat mögött az húzódik, hogy akkor is megoldódik a problémám, ha semmit sem teszek. Amikor ebben is csalódnak akkor fordulnak segítségért a pályatanácsadóhoz, azt remélve, hogy majd ő tesz csodát, megoldja minden problémám. Aztán ha ez sem úgy alakul, ahogy elképzelték, csalódnak, elkeserednek és feladják, visszavonják bizalmukat és együttműködésüket. Az igazi válság az, ha az emberek feladják. Ezt mindenképpen el kell kerülni. Éppen ezért nagyon fontos már a tanácsadás elején tudatosítani az elbocsátott dolgozókban, hogy az ő aktív közreműködésükre is szükség van a változáshoz.

Rólunk Kapcsolat Lap teteje Kérdezz! ©2009 SZGTI Alapítvány - Jelen projektet a Munkaeropiaci Alap terhére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium finanszírozza.