Pályainformációs tanácsadók - elektronikus tananyag

Kínában a Shaolin-kolostor közelében fekvo harcművészeti iskolákban gyerekek ezrei tanulnak, európai szemmel mostoha körülmények között. Ha egy kisgyerek a kör közepén állva bemutatót tart a többieknek, a jó teljesítményért nem jár neki több étel vagy kényelmesebb pihenőhely. Csak annyit kap cserébe, hogy a bemutató végén a többiek őszinte tisztelettel megtapsolják. Ezért a tapsért ad bele mindent a gyakorlatba.

A motiváció egy cél elérésére késztető tevékenység. Tanulásra, fejlődésre ösztönző eljárás, amely a kitűzött célok eléréséhez elszántságot és aktív tevékenységet igényel. A sikeres motiváláshoz ismernünk kell a másik embert, céljait félelmeit. A csoportpszichoterápia egyik hatótényezője az egyetemesség érzése, az a felismerés, amikor az ember rájön, hogy nem csak neki vannak ijeszto vagy elfogadhatatlan problémái, gondolatai, érzései, hanem másoknak is.

Irvin D. YalomIrvin D. Yalom egy vizsgálatot tervezett a jelenség bemutatására. Felkérte egy orvoscsoport tagjait, hogy vegyenek részt egy szigorúan titkos kísérletben: nevük feltüntetése nélkül írják fel egy cetlire azt, amit a legkevésbé akarnának megosztani a csoporttal. A titkok hasonlóak voltak, néhány fő téma uralkodott.

 

A leggyakoribb az alkalmatlanságtól való félelem érzése volt, az orvosok attól féltek, hogy egyszer csak kiderül, hogy nem képesek tökéletesen ellátni munkájukat.

A második titoknak az elidegenedés érzése bizonyult: a résztvevők attól tartottak, hogy nem sikerült jól beilleszkedniük a kórház életébe, nem kapnak és adnak elég támogatást, gondoskodást, szeretetet.

A vizsgálat bebizonyította, hogy az emberi problémák összetettsége ellenére azonos érzések érhetők tetten. Erre a hasonlóságra odafigyelve kell végeznie a pályatanácsadónak munkáját. Felmérnie az állását elvesztett dolgozó valós kompetenciáit, helyzetét, és nem elhinni, hogy semmihez sem ért. Motiválni őt, és kimozdítani a reményvesztett állapotból.

Rólunk Kapcsolat Lap teteje Kérdezz! ©2009 SZGTI Alapítvány