Pályainformációs tanácsadók - elektronikus tananyag

 

 

Szerző: Rózsáná dr. Lupkovics Mariann

Elektronikus verzió: dr. Borbély Szilvia

Bevezető

 

munkajogIsmeretes, hogy a munka világának szereplőit két táborba lehet sorolni, egyik oldalon a munkáltatók, másik oldalon a munkavállalók. Ez a „szereposztás” nem önkényes felosztást jelent, mindkét csoporthoz tartozásnak objektív okai vannak. A munkáltatók rendelkeznek a munkatevékenység elvégzéséhez szükséges eszközökkel, mégpedig oly mértékben, mennyiségben és értékben, amely lehetové teszi, hogy a tevékenység elvégzésébe másokat is bevonjon, és ezek a más személyek végzik el a munkatevékenységet.

A munkavállalók azonban csak munkavégzési képességüket tudják „eladni”, ezt vásárolják meg a munkáltatók, és a munkavállalók munkavégzéséért díjat – munkabért – fizetnek. A munkáltató és munkavállalói pozíció nem azonos, a munkáltató helyzete – a munkavégzéshez szükséges eszköztár tulajdonlása miatt mindig is erősebb lesz, ő az, aki meghatározza a munkafeltételeket, a munkavégzés közben ő adja az utasításokat, amelyeket a munka-vállaló betartani köteles.

Több tekintetben azonban a munkáltató és munkavállaló jogilag azonos helyzetben vannak, így különösen a munkaviszony létesítésekor , megszüntetésekor, módosításakor. A munkajogi szabályok szerint mindkettő szabadon létesíthet a másik féllel munkaviszonyt, semmilyen előírás erre egyiket sem kötelei (nincs kötelező munkavégzés, kényszer-munkaszerződés, stb.), ugyancsak saját elhatározásból fel lehet mondani a másik féllel kötött munkaszerződést, az erre vonatkozó szabályok szerint. A munkaviszonynak a létesítéskor megkötött szerződéstől való változtatását azonban a másik félnek el kell fogadnia.

A munkajogi szabályok megadják azoknak a feltételeket, körülményeket , amelyek között a munkáltató és munkavállaló munkaviszonyba lépnek egymással, munkaszerződést kötnek, és a munkavállaló belép a munkaviszonyba, azaz megkezdi a munkavégzést. ...Olvass még többet a munkajogi szabályokról!

 

Rólunk Kapcsolat Lap teteje Kérdezz! ©2009 SZGTI Alapítvány - - Jelen projektet a Munkaeropiaci Alap terhére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium finanszírozza.