Pályainformációs tanácsadók - elektronikus tananyag

Szerző: Vargha Flóra (Lege Artis)

Elektronikus verzió: dr. Borbély Szilvia

 

Bevezetés

Felkészüés az állásinterjúra

Az előző modulok anyagának köszönhetően már sikeresen elsajátították, hogyan segíthetnek az állást kereső embereknek megtalálni új munkahelyüket ismerőseik, kapcsolataik, vagy akár az internet segítségével.

Ez a modul arra a kellemes élményre fog felkészíteni, amelyet interjúnak hívunk. Azért mondhatjuk, hogy kellemes élmény, mert lehetőséget kapunk arra, hogy egy sikeres bemutatkozás után megnőjön az önbizalmunk, megismerkedjünk egy vállalat belső kultúrájának egy szeletével.

 

 

A felvételi beszélgetés egy kétirányú folyamat - nem vizsga - amely megegyezéssel kell, hogy végződjön. Gondolkozzon el eddigi tapasztalatain! Hányszor végződött úgy egy beszélgetés, hogy azt gondolta magában “ha ezt elmondtam volna”, “ha másképpen fogalmaztam volna”, “ha eszembe jutott volna”. Amennyiben alaposan felkészül az interjúra, akkor ilyen nem történhet Önnel!

Már akkor ismerkedjen a céggel, ahova jelentkezik, mikor megírja önéletrajzát és motivációs levelét. Önéletrajz elküldhető e-mailen, postán, személyesen nem javasolt – zavarjuk lehetséges jövendőbeli főnökünket a munkában. A mai szabvány szerint általában számítógéppel szerkesztett önéletrajzot várnak tőlünk a cégek. Amennyiben fotót is kérnek az Önéletrajzhoz, szerkesszük bele. Ne feledjük el azt sem, hogy egy színes fotó fekete-fehérben, rossz minőségben kinyomtatva sokszor inkább ront esélyeinken, mint használ. A fotó legyen igazolvány kép jellegű, nők esetében nem ajánlott a fotón nagyon kivágott ruha viselése.

Rólunk Kapcsolat Lap teteje Kérdezz! ©2009 SZGTI Alapítvány- Jelen projektet a Munkaeropiaci Alap terhére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium finanszírozza.